×

Fri
30 Mar 2007

Het niet bestaande boek

About

Aanvang: 20.30 uur / Zaal open: 20.00 uur Entree: 6 / 5 euro (met kortingskaart)

With

'Boeken die een schrijver niet schrijft, waaraan hij wat er ook gebeurt niet eens begint, waar men fictieve auteurs voor kan verzinnen – hebben zulke boeken niet door het feit alleen al dat ze niet bestaan bijzonder veel weg van ostentatief zwijgen? [...] Als men over deze boeken of deze optredens praat alsof het uitingen van anderen zijn, dan is dat bijna alsof men zwijgend spreekt.''

Uit: Stanisław Lem, De volledige leegte, vertaling: Jacq Vogelaar

De literatuurgeschiedenis kent een vreemd corpus aan boeken dat geen fysieke vorm heeft, maar slechts bestaat in de beschrijvingen en beschouwingen van auteurs als Miguel de Cervantes, François Rabelais, Jorge Luis Borges, Vladimir Nabokov, Stanisław Lem, Samuel Beckett en Howard Phillips Lovecraft.

Zo voert Borges in De kronieken van Bustos Domecq een fictieve criticus op die het werk van een aantal niet bestaande auteurs beschouwt. Deze analyseert bijvoorbeeld boeken die slechts bestaan uit titels (o.a.Baskenmuts (1916), Room (1922)*, Maan* (1924) en Misschien (1931)), zes banden die een zogenoemde ‘beperkte sector’ (de objecten op de hoek van een bureau) in kaart brengen en werken die volledige boeken annexeren (o.a. Emile, De hond van de Baskerville’s en De negerhut van Oom Tom).  In de verhalen van de fantasy- en horrorschrijver Lovecraft wordt een heel universum aan fictieve boeken geschapen, waaronder het Necronomicon (dat inmiddels door verschillende auteurs in werkelijkheid geschreven is). De Poolse science-fiction schrijver Stanislaw Lem (bekend van het boek Solaris) schreef een bundel vol pseudo-recensies (De volledige leegte), die hij vervolgens in een bespreking vooraf laat bekritiseren door een fictieve criticus.

Geïnspireerd door deze fictieve literatuurbeschouwingen wil Perdu een vrijplaats creëren voor het niet bestaande boek en zijn criticus. Een viertal schrijvers/essayisten/critici zal op deze avond een beschouwing presenteren van de door hen in het leven geroepen boeken.