Over Vliesgevels filter van Tom Van de Voorde
Een hommage
Handicap, over kort, vreemd proza
A Dutch Invasion?
'Een lek in het zwijgen'
Wang Jiaxin en Lan Lan
Herman Gorters' Liedjes integraal voorgelezen
De andere Herman Gorter
Over Alles gaat voorbij, maar niets gaat over door Daniel Billiet
A few silence
De val van de Berlijnse Muur
De nieuwsbrief van Perdu
Van Rodaan Al Galidi
Van Han van der Vegt
Uw Afwezigheid van Edwin Fagel
Kredietcrisis I – van Bovenaf
Van Thomas Möhlmann
(Podium)dichter wordt singer/songwriter
Van Renée van Marissing
Ziekte als metafoor
De nieuwsbrief van Perdu
Ik ben een god in 't belangrijkste van mijn ideeën
Over poëzie, politiek en gemeenschap
Avond rondom Rein Bloem
Over F.W.J. Schelling
De nieuwsbrief van Perdu
Literaire systemen in het Nederlandse taalgebied
Tussen Oswald Egger en Johann Georg Hamann
Over Georges Perec
Onderdeel van de Culturele Bazaar in de Tolhuistuin
De nieuwsbrief van Perdu
Over Lunchpauzegedichten van Jan Arends
De nieuwsbrief van Perdu
Van Anne van Amstel
25 jaar Verloren Tijd
Over C.C. Krijgelmans
Louis Zukofsky’s A
De nieuwsbrief van Perdu
Na afloop fluisterdisco met DJ Dorps
De andere Herman Gorter
Aanvang: 20.30 uur / Zaal open: 20.00 uur Entree: 7 / 5 euro (met kortingskaart). Passepartout voor 27 en 28 november: € 12,- / € 9,-
Deze avond is onderdeel van een tweeluik: zie 28 november voor meer informatie
Herman Gorter staat algemeen bekend als een van de grootste moderne Nederlandse dichters, maar slechts met een deel van zijn oeuvre. Gewoonlijk wordt er tussen zijn autonome, sensitivistische werk (Mei, Verzen) en zijn latere ideologische poëzie (Pan, Liedjes, De arbeidersraad) een waterscheiding aangebracht. Daarbij komt het ideologische (communistische) werk er altijd slechter van af – alsof het voor de waardering van de vroege autonome Gorter nodig is met de latere ideologische Gorter af te rekenen.
Het wekt de indruk dat er meer aan de hand is dan een simpel – en neutraal – kwalitatief verschil tussen de twee Gorters. En na de debatten rondom Ik ben een bijlen De revanche van de roman – debatten over engagement – moet er ernstig getwijfeld worden aan het vermogen van het Nederlandse discours om met ideologie om te gaan. Engagement wordt in die debatten bijna alleen journalistiek opgevat: literatuur moet weergeven hoe het met de wereld is. Gorters ideologische werk stond juist in het teken van de utopie: hoe de wereld zou moeten, of kunnen, zijn.
Perdu wil met twee opeenvolgende avonden op 27 en 28 november de ideologische Gorter opnieuw verkennen. Op de eerste avond zullen drie auteurs zich tot het Herman Gorters latere poëzie verhouden. Literatuurwetenschapper Johan Sonnenschein belicht de kentering in Gorters oeuvre. Schrijver, dichter en criticus Marc Reugebrink zal trachten om Verzen niet op autonome, maar op geëngageerde wijze te lezen. Literatuurwetenschapper en cultuurcriticus Ernst van den Hemel zal ten slotte de boeken Liedjes en Pan aan de hand van het werk van de hedendaagse cultuurfilosofen Slavoj Žižek en Alain Badiou lezen, die zich net als Herman Gorter richten op de communistische utopie.
Op de tweede avond, "De geest der muziek der nieuwe menschheid", wordt het boek Liedjes integraal voorgelezen. Zie voor meer informatie 28 november.