Over Vliesgevels filter van Tom Van de Voorde
Een hommage
Handicap, over kort, vreemd proza
A Dutch Invasion?
'Een lek in het zwijgen'
Wang Jiaxin en Lan Lan
Herman Gorters' Liedjes integraal voorgelezen
De andere Herman Gorter
Over Alles gaat voorbij, maar niets gaat over door Daniel Billiet
A few silence
De val van de Berlijnse Muur
De nieuwsbrief van Perdu
Van Rodaan Al Galidi
Van Han van der Vegt
Uw Afwezigheid van Edwin Fagel
Kredietcrisis I – van Bovenaf
Van Thomas Möhlmann
(Podium)dichter wordt singer/songwriter
Van Renée van Marissing
Ziekte als metafoor
De nieuwsbrief van Perdu
Ik ben een god in 't belangrijkste van mijn ideeën
Over poëzie, politiek en gemeenschap
Avond rondom Rein Bloem
Over F.W.J. Schelling
De nieuwsbrief van Perdu
Literaire systemen in het Nederlandse taalgebied
Tussen Oswald Egger en Johann Georg Hamann
Over Georges Perec
Onderdeel van de Culturele Bazaar in de Tolhuistuin
De nieuwsbrief van Perdu
Over Lunchpauzegedichten van Jan Arends
De nieuwsbrief van Perdu
Van Anne van Amstel
25 jaar Verloren Tijd
Over C.C. Krijgelmans
Louis Zukofsky’s A
De nieuwsbrief van Perdu
Na afloop fluisterdisco met DJ Dorps
Aanvang: 20.30 uur / Zaal open: 20.00 uur Entree: 6 / 5 euro (met kortingskaart)
Naar aanleiding van De revanche van de roman van Thomas Vaessens
'Maar hoe dood is de literatuur echt? Moeten we uitsluiten dat zij na het postmodernisme nog een vitale rol in de samenleving of zelfs maar in het intellectuele leven zou kunnen vervullen?' Die prangende vraag stelt Thomas Vaessens in zijn recente, inmiddels geruchtmakende studie De revanche van de roman.
Hij beschrijft hierin hoe Nederlandse schrijvers, waaronder Arnon Grunberg, Charlotte Mutsaers en Marjolijn Februari, reageren op veranderingen in de cultuur en hoe deze veranderingen bij hen tot een nieuwe houding hebben geleid. Cruciaal is de rol die het postmodernisme hierin speelt. Eens werd dit postmodernisme als een bevrijding ervaren, maar nu de postmoderne twijfel is ingezonken, lijkt het de literatuur in een verstarrende impasse te hebben gebracht.
Hoe deze impasse te doorbreken, zonder terug te keren naar het weinig zelfbewuste modernisme, waarmee het postmodernisme terecht afrekende? Dat is de vraag die deze, door Vaessens laatpostmodern genoemde auteurs zich stellen.
Het is een discussie die eens in de zoveel tijd op lijkt te laaien. Dat het postmodernisme op z'n retour is mag inmiddels dan ook geen nieuws meer heten, maar hoe een geëngageerde literatuur voorbij het postmodernisme eruit zou kunnen zien, lijkt nog altijd een open vraag. Perdu neemt in de seizoensouverture de tijd om het terrein dat Vaessens ontgint verder te verkennen en nodigde een aantal academici uit zich over deze vraag te buigen.
Sven Vitse zal, aan de hand van een aantal literaire casestudies, toelichten waarom hij denkt dat in het laatpostmodernisme misschien toch iets te gemakkelijk van het postmodernisme wordt afgestapt. Nicoline Timmer, die promoveerde op een drietal 'post-postmoderne' Amerikaanse auteurs, zal ingaan op de Angelsaksische achtergronden van de discussie die Vaessens aanzwengelde. Willem Bongers zal spreken over het werk van Kader Abdolah. Geen postmodernist, maar wel een schrijver die zich op vele podia uitspreekt over actuele kwesties, en daarmee aan zijn status als publieke intellectueel beitelt – volgens Vaessens bij uitstek een kenmerk van de laatpostmoderne schrijver. Samen laten hun beschouwingen de veelkantigheid zien van de problematiek die in De revanche van de roman aan de orde komt.