Van Mark van der Schaaf
Kaart, subject en politiek
Hartstuk, Overlijdensbericht, Philoktetes etc.
De nieuwsbrief van Perdu
Dada en het Gesamtkunstwerk in hedendaagse performancekunst
Vertaalmachines en computergestuurde choreografie
De nieuwsbrief van Perdu
Over de scheppende kracht van de kunstbeschouwing
Over Badiou en de oorlogsverklaring aan de futloosheid
Over de magische kracht van woorden
Presentatie van Rebellie en Alle duivels zijn hier
Over het lezen van gebouwen
Een hommage
Co-performance van Oana Avasilichioaei en Mina Pam Dick
Van Jos Versteegen
De nieuwsbrief van Perdu
Back to No Future
Een etmaal voordracht van poëzie
Het kuind verbeeld in de kunsten
Van Frank Keizer
De nieuwsbrief van Perdu
Een Mettes-lexicon II
Van Gerry van der Linden
Presentatie nieuwe nY
Barbaren & Co lezen Fassbinder
De nieuwsbrief van Perdu
Van Luuk Inhamm
Over Jacques Northe
Van Hans Groenewegen
Presentatie nieuwe DW B
Voorjaarsaanbieding
Wat gebeurt er als broers of zussen beide besluiten om kunstenaar te worden?
Presentatie van de nieuwe Parmentier
De nieuwsbrief van Perdu
Britse poëzie van Marianne Morris in vertaling
Dood van een handelsreiziger
Van Willem Thies
De figuur van de gek in literatuur, filosofie, politiek
Een woordwaag
De figuur van de gek in literatuur, filosofie en politiek
Over het gewicht van kleur
De nieuwsbrief van Perdu
A wake for Sam
Een Mettes-Lexicon
Over Donorwoorden van Sybren Polet
In samenwerking met deReactor
Over het manipuleren van foto's
De nieuwsbrief van Perdu
Verschillende scènes en teksten
Internationaal programma met dichters, slammers en freestyle mc’s Bekendmaking nieuwe stadsdichter van Amsterdam
Over het lezen van gebouwen
Aanvang: 20.30 uur / Zaal open: 20.00 uur
Entree: 10 / 5 euro (met kortingspas)
De steden maar ook de dorpen zijn bezaaid met spreuken en symbolen. De klasse die de macht veroverd heeft, schrijft met brede kwast haar meningen en leuzen op de veroverde gebouwen. Op de kerken schrijft men ‘Godsdienst is opium voor het volk’, op andere bouwwerken staan gebruikaanwijzingen.
Deze woorden schreef Bertold Brecht in 1935 over de verbinding van poëzie en architectuur in het Rusland van begin 20e eeuw. Brecht schrijft over de mogelijkheid gebouwen - letterlijk - te lezen. Wat is hedentendaage de narratieve kracht van gebouwen?
Architectuur kan zowel bevrijdende als beklemmende tendensen in zich vatten: de vaak utopische wereldbeelden die ten grondslag liggen aan de architectonische ontwerpen worden niet bereikt omdat het ontwerp niet wordt uitgevoerd en wanneer wel uitgevoerd, blijkt het concept even zo vaak niet optimaal te werken omdat praktisch gebruik van de ruimte om een andere omgang vraagt. Gelukkig kunnen gebruikers in dat geval nog altijd hun eigen verhaal, of ‘architexture’, van de ruimte maken.
Paul Bogaers, Roel Griffioen, Klaske Havik en Erik Rietveld spreken over hun ‘Architexture’.
Paul Bogaert is Vlaams dichter. Hij studeerde Germaanse filologie aan de universiteiten van Brussel en Leuven. Er verschenen van hem vier dichtbundels waarvan de eerste drie integraal te lezen zijn op zijn website www.paulbogaert.be. In zijn laatste bundel De Slalom Soft uit 2010 spelen de ruimte van een zwemparadijs en een kantoorpand een hoofdrol. Voor deze bundel werd hij genomineerd voor de VSB poëzieprijs en ontving hij de Herman de Coninckprijs in 2010 en de Vlaamse Cultuurprijs Poëzie in 2011.
Roel Griffioen volgt de researchmaster Visual Arts, Media & Architecture aan de VU en is redacteur van Kunstlicht, tijdschrift voor beeldende kunst, beeldcultuur en architectuur. Hij studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis en publiceerde in verschillende tijdschriften over architectuur en beeldvorming, waaronder Kunstlicht, Open en AWM. Dit voorjaar was hij 'researcher in residence' bij Goleb in Amsterdam.
Klaske Havik is assistent-professor aan de technische universiteit Delft en redacteur van het tijdschrift voor architectuur OASE. Havik schrijft over literatuur en architectuur voor verschillende literaire tijdschriften waaronder DW&B. Haar proefschrift draagt de titel Writing Place. Scriptive explorations in architectural research and design. Voor de avond over ‘Architexture’ komt zij vertellen over ‘stedelijk alfabetisme’ (Urban Literacy): hoe kan men gebouwen lezen maar ook, hoe kan men gebouwen schrijven?
Erik Rietveld is landschapsarchitect en filosoof. Vanaf 2006 is hij samen met Ronald Rietveld partner van architectenbureau Rietveld Landscape. Rietveld Landscape was curator van de Nederlandse inzending voor de 12de Architectuurbiënnale van Venetië 2010. Voor ‘Architexture’ presenteert Rietveld aan de hand van zijn eigen werk hoe hij gebouwen leest met de filosofie van ‘affordances’: de handelingsmogelijkheden die de omgeving (incl. architectuur) biedt.