Nederlandstalig seizoen deel 2
De nieuwsbrief van Perdu
Van Rufus Kain
Met Paul Bogaert en Micha Hamel
Een hommage aan Hans Groenewegen
Nederlandstalig seizoen deel 1
De nieuwsbrief van Perdu
Met Anneke Brassinga en Peter van Lier
De kunst van het machinelezen - revisited
Van Annelie David
In het Poëziecentrum te Gent
Van Thomas Möhlmann
Van Piet Gerbrandy
De levensader van imperialistisch Europa
Rouw met diertjes van Astrid Lampe
De nieuwsbrief van Perdu
2013 is door Unesco uitgeroepen tot “Kavafis jaar” | “ΚΑΒΑΦΗΣ- ΦΩΝΕΣ”, UNESCO, 2013 ΕΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ
De zinnen van literatuur
Van Jaap Blonk
Van Rob Halpern, vertaald door Samuel Vriezen en Frank Keizer
In samenwerking met SLAA
Een internationale receptie
Van Rodaan Al Galidi
De nieuwsbrief van Perdu
Van Doina Ioanid, vertaald door Jan H. Mysjkin
In De Loketten van het Vlaams Parlement
Utopie tot dystopie, dromen verbeeld
De nieuwsbrief van Perdu
Liefde en aarde van Tom van de Voorde
Klassieken herschreven
Van Maarten van de Graaff
Bezette stad in kaart gebracht
Barbaren & co lezen Georg Tabori
Van Tsead Bruinja
De nieuwsbrief van Perdu
Gentrificatie: de verbeelding van de maakbare stad
Theater naar 3 gedichten van F. van Dixhoorn
Van Nic Dunlop
De Vijftigers nu
De nieuwsbrief van Perdu
Heimat wo ? Heimat was? Und wenn ja…, wie viele ?
Over Uitzicht is een afstand die zich omkeert van Bernke Klein Zandvoort
Experimentele poëzie uit Argentinië en Chili in vertaling bij Perdu
Stad, kunst en politiek
De nieuwsbrief van Perdu
Met Anne Vegter en Charlotte Mutsaers
Van Marc Kregting
van alle angst ontdaan van Hans Groenewegen
Spreken, schrijven, poëzie
Van Seamus Heaney, vertaald door Onno Kosters en Han van der Vegt
Van Mark Boog
De nieuwsbrief van Perdu
Gentrificatie: de verbeelding van de maakbare stad
Aanvang: 20.30 uur / Zaal open: 20.00 uur Entree: 10 / 5 euro (met kortingskaart)
Tweede avond in de reeks ‘Bezette stad’, een doorlopend onderzoek naar de betekenis van stad, politiek en kunst in Amsterdam en verre omstreken.
Perdu organiseert in 2013 een reeks avonden rondom het thema ‘Bezette stad’. Interdisciplinaire programma’s waarin we onderzoek doen naar de bezette stad, bezetting van de stad en de rol die kunst, literatuur en in het bijzonder de poëzie hierin spelen. We stellen vragen vanuit de filosofie, architectuur, politiek, culturele kritiek en voor elk programma gaat een dichter de bezette stad in om deze te thematiseren, deconstrueren en te herdefiniëren in zijn poëzie. Daarnaast zijn er discussies, lezingen en voordrachten.
Tijdens Bezette stad #2 gaan we in op het thema gentrificatie en het ideaal van de maakbare stad. Van belwinkels naar supermarkten voor eerlijk eten, van volksbuurt naar yuppenwijk: het gebeurde talloze wijken in grote steden. Vastgoedprijzen stegen en de ‘leefbaarheid’ werd significant verbeterd. Dit proces van sociale, economische en culturele opwaardering wordt gentrificatie genoemd en speelt een belangrijke rol in stadsvernieuwingsprojecten. Maakbaarheid is het sleutelwoord in deze nieuwe verbeeldingen van de sociale ruimte. Welke principes en belangen zijn leidend bij deze vernieuwingen en welke rol is weggelegd voor de (poëtische) verbeelding
Annalies Teernstra (sociaal geograaf aan de UvA) verzorgt een inleiding over het fenomeen gentrificatie en de opwaarderingsprocessen die daarin een rol spelen.
Özkan Gölpinar (1968) is momenteel als affiliated researcher verbonden aan Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS) van de Universiteit Leiden. Het onderzoeksprogramma heeft o.a. betrekking op de vraag wat globalisering betekent voor de Nederlandse kunstpraktijk, de instituties en het discours? Tot voor kort werkte Golpinar als programmamanager bij het Mondriaan Fonds en het Fonds voor Beeldende Kunsten Vormgeving en Bouwkunst. En hij heeft meerdere boeken, essays, toneelstukken, documentaires, artikelen, recensies en adviezen op zijn naam staan.
Matthijs Ponte (filosoof en dichter) zal het hebben over de postautonomia-filosofie, van onder meer Franco ‘Bifo’ Berardi, waarin dieper wordt ingegaan op de verbeelding van de sociale ruimte en het belang van kunst daarin. Berardi pleit ervoor de leefbaarheid te vergroten door de stad her-uit-te-vinden als een ‘erotische plek’, waarin gemeenschappelijkheid een groot goed is: ‘Laten we elkaar bezetten’.
Creatief designcollectief Golfstromen laat het videogameproject 'gentrification battlefield' zien, dat in 2011 tentoongesteld werd in het MOMA. http://golfstromen.nl/
Voor deze editie van Bezette stad sturen we dichter en romanschrijver Jan-Willem Anker de Van der Pek-buurt in, een wijk in Amsterdam-Noord die op dit moment stevig ‘in de lift zit’. Hoe ziet de poëtische verbeelding van zevenduizend vierkante meter winkeloppervlak in aanbouw eruit?