Nederlandstalig seizoen deel 2
De nieuwsbrief van Perdu
Van Rufus Kain
Met Paul Bogaert en Micha Hamel
Een hommage aan Hans Groenewegen
Nederlandstalig seizoen deel 1
De nieuwsbrief van Perdu
Met Anneke Brassinga en Peter van Lier
De kunst van het machinelezen - revisited
Van Annelie David
In het Poëziecentrum te Gent
Van Thomas Möhlmann
Van Piet Gerbrandy
De levensader van imperialistisch Europa
Rouw met diertjes van Astrid Lampe
De nieuwsbrief van Perdu
2013 is door Unesco uitgeroepen tot “Kavafis jaar” | “ΚΑΒΑΦΗΣ- ΦΩΝΕΣ”, UNESCO, 2013 ΕΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ
De zinnen van literatuur
Van Jaap Blonk
Een internationale receptie
Van Rob Halpern, vertaald door Samuel Vriezen en Frank Keizer
In samenwerking met SLAA
Van Rodaan Al Galidi
De nieuwsbrief van Perdu
Van Doina Ioanid, vertaald door Jan H. Mysjkin
In De Loketten van het Vlaams Parlement
Utopie tot dystopie, dromen verbeeld
De nieuwsbrief van Perdu
Liefde en aarde van Tom van de Voorde
Klassieken herschreven
Van Maarten van de Graaff
Bezette stad in kaart gebracht
Barbaren & co lezen Georg Tabori
Van Tsead Bruinja
De nieuwsbrief van Perdu
Gentrificatie: de verbeelding van de maakbare stad
Theater naar 3 gedichten van F. van Dixhoorn
Van Nic Dunlop
De Vijftigers nu
De nieuwsbrief van Perdu
Heimat wo ? Heimat was? Und wenn ja…, wie viele ?
Over Uitzicht is een afstand die zich omkeert van Bernke Klein Zandvoort
Experimentele poëzie uit Argentinië en Chili in vertaling bij Perdu
Stad, kunst en politiek
De nieuwsbrief van Perdu
Met Anne Vegter en Charlotte Mutsaers
Van Marc Kregting
van alle angst ontdaan van Hans Groenewegen
Spreken, schrijven, poëzie
Van Seamus Heaney, vertaald door Onno Kosters en Han van der Vegt
Van Mark Boog
De nieuwsbrief van Perdu
Aanvang: 20.00 uur / Zaal open: 19.30 uur Entree: gratis
Uitgeverij de Bezige Bij nodigt u met veel plezier uit voor
Dichter bij de Bezige Bij
Een feestelijke dichtersavond met de presentatie van poëzie van J.A. Deelder, Erik Solvanger, Annemieke Gerrist, Marjolijn van Heemstra, Jan Baeke, Pieter Boskma en Andy Fierens op donderdag 12 december, de Dies Natalis van de Bezige Bij Muzikale entr'acte door Klaske Oenema.
Wij verheugen ons op uw aanwezigheid.
Henk Pröpper
De Bezige Bij
J.A. Deelder schrijft al zijn leven lang gedichten en verhalen. Hij verwierf zijn grote bekendheid als de meester van de nacht, langzaam ontwikkelt hij zich tot de filosoof van het licht. Het Graf Van Descartes is een afwisselend krachtige bundel, waarin Deelder diepzinnigheden afwisselt met het meest fantastische taalspel denkbaar, met als hoogtepunt het gedicht ‘Deelderijm’. J.A. Deelder heeft een groot oeuvre op zijn naam staan. Zijn gedichten zijn verzameld onder de titel Renaissance. Hij is altijd te vinden op een podium; tegenwoordig vooral als muzikant met zijn band Deeldelier.
Op 12 december verschijnt de nieuwe bundel van Erik Solvanger, Het hoofd onder de arm. In zijn derde bundel neemt Solvanger zijn lezers mee in een wereld waarin het alledaagse en het bizarre, het lichamelijke en het mythische op angstaanjagende wijze in elkaar vervloeien. Dit resulteert in een verzameling speelse, burleske, maar steeds beklemmende gedichten. Erik Solvanger debuteerde in 2004 met de bundel Eenvoudig schedellichten, die in de Sandwich-reeks van Gerrit Komrij verscheen. In 2008 verscheen Solvangers tweede bundel Slijp het sternum, die werd genomineerd voor de J.C. Bloem-prijs.
De nieuwe bundel van Annemieke Gerrist, Het volume van een logé, verschijnt op 30 januari a.s. Haar alledaagse onderwerpkeuze is verraderlijk, want keer op keer monteert ze taalfragmenten aaneen die doorgaans niet logisch samenhangen. In Het volume van een logé laat Annemieke Gerrist zien dat ze een groot register tot haar beschikking heeft, alle lyrische conventies tart en dat ze de ernst van de taal luchtig weet te bespelen. Annemieke Gerrist is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie als schrijver en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 2008 met de dichtbundel Waar is een huis.
Voorjaar 2014 verschijnt Meer hoef dan voet, de nieuwe bundel van Marjolijn van Heemstra. Ze onderzoekt de oorsprong van de mens en het leven, verwondert zich over de voortgang van de tijd, en tast haar eigen grenzen af als dierlijk mens of menselijk dier. Haar gereedschap vormen daarbij sterrenkijker en microscoop. Marjolijn van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen aan de VU in Amsterdam. Ze debuteerde met de dichtbundelAls Mozes had doorgevraagd ( 2010), die werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Jo Peters Poëzieprijs. In 2012 volgde haar debuutroman De laatste Aedema. Van Heemstra is als schrijver en regisseur verbonden aan het Rotterdamse Ro Theater. Tevens is zij huisdichter van het ruimtevaartcentrum ESA in Noordwijk.
Afgelopen zomer verscheen Het tankstation op de route van Jan Baeke. De gedichtenlijken scenario’s. Ze suggereren een verhaal, een dramatische ontknoping, een mogelijke opeenvolging van scènes op weg naar het noodlot. Jan Baeke is dichter en vertaler. In 1997 verscheen zijn debuutbundel Nooit zonder de paarden, gevolgd door de bundel Zo is de zee (2001), Iedereen is er (2004) en Groter dan de feiten (2007). Voor de laatste in de kritiek lovend ontvangen bundel werd hij genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In 2009 publiceerde hij Brommerdagen gevolgd door zijn meest recente bundel Het tankstation op de route. Hij was lange tijd werkzaam bij het Filmmuseum in Amsterdam. Sinds 2009 is hij verbonden aan het Rotterdamse festival Poetry International.
Pieter Boskma debuteerde in 1987 met de bundel Quest. Inmiddels verschenen van zijn hand meerdere dichtbundels, een novelle, een verhalenbundel en een aantal bibliofiele poëzieuitgaven. In 2010 verscheen de bundel Doodsbloei, met 252 gedichten, veelal in sonnetvorm. Het is de neerslag van het rouwproces na de dood van zijn echtgenote Monique Orth (1958-2008); de bundel werd diverse malen herdrukt. Boskma’s gedichten werden opgenomen in ruim honderd bloemlezingen en vertaald in het Fries, Engels, Frans, Duits en Chinees. Zijn eerste bundel bij De Bezige Bij, onder de titel Zelf, verschijnt in de zomer van 2014 en bevat een reeks (zelf)portretten waarmee hij ook de lange periode van rouw afsluit.
Poëzie iets heiligs? Iets precairs dat een diepere waarheid onthult? Niet bij Andy Fierens. Voor deze Vlaamse action poetis de taal materiaal waar oneerbiedig mee omgesprongen mag, nee: móet worden. Alles kan in zijn gedichten terechtkomen: merknamen, woordspelingen, slang, citaten, op straat opgevangen tekstflarden, onomatopeeën, dialogen uit pornofilms, verhaspelingen, humor. Al die elementen gaan in de gedichten van Fierens met elkaar een fantastische verbintenis aan. Zijn nieuwe bundel Wonderbra’s en pepperspray verschijnt 24 april 2014. Dichter en performer Andy Fierens debuteerde met de bundel Grote Smerige Vlinder (2009), die werd bekroond met de Herman de Coninck-prijs voor het beste Vlaamse poëziedebuut. In 2013 verscheen Astronaut van Oranje, een roman die hij samen met Michaël Brijs schreef.
De Bezige Bij
RSVP: info@debezigebij.nl / 020 3059810