Een avond over het werk van Jeroen Mettes
The second instalment of Perdu's monthly reading group.
vormgegeven door Anja Groten
Gastprogramma: met film, voordracht en gesprek
The first instalment of Perdu's monthly reading group.
In samenwerking met Terras, dat in het nummer 'Onze' de nieuwe Franse poëzie verkent.
vormgegeven door Anja Groten
Deze avond laat de stem en zang van Clarice Lispector klinken.
In samenwerking met Brainwash Festival
with Najwan Darwish and Mia You
Festival met grensverleggende literatuur - editie Polen en Oekraïne
vormgegeven door Anja Groten
Avondenprogramma
Gastprogramma
Gastprogramma
Gastprogramma
Gastprogramma
vormgegeven door Anja Groten
Eindpresentatie Perdu schrijfworkshop
Eindfeest seizoen 2015/16
Macbeth
When the Events have settled
Gastprogramma: bundelpresentatie Anouk Smies
Perdu welcomes Peter Gizzi and Matvei Yankelevich who will read from their poetry and participate in a panel discussion.
vormgegeven door Anja Groten
Re-scheduled to May 31 @ Café Mezrab
Gastprogramma: een montagevoorstelling over waanzin, liefde en overgave
Gastprogramma: Lancering Kunstlicht - Impose Enact en Perform Present
Gastprogramma: Hegel, totalitair of bescheiden?
Gastprogramma: Ubuntu en westerse psychiatrie
Guest programme: symposium
Tenny Frank over Martin van den Esschert, Eli Scheen, Patty Scholten, Bert Schierbeek, J. Slauerhoff en Elvis Peeters
Barbaren en Co leest na de dodenherdenking
vormgegeven door Anja Groten
Troilus en Cressida
Gastprogramma: tournee Uitgeverij Passage, met als hoofdgast Diana Ozon
Gastprogramma: De narratieve mens
Gastprogramma: bundelpresentatie Stefan Paanakker
vormgegeven door Anja Groten
Gastprogramma: Een avond over de heruitvinding van de liefde
Gastprogramma: Bundelpresentatie Estelle Boelsma
Gastprogramma: De nieuwe linkse filosofie?
B. Zwaal & Astrid Lampe
Gastprogramma: Boekpresentatie door Henk Haenen
Met Saskia Stehouwer en Mathijs Gomperts
vormgegeven door Anja Groten
A Winter's Tale
Gastprogramma: Bundelpresentatie
Het werk van David Markson
Gastprogramma: Klassieke denkers en de dood
Gastprogramma: Toneelvoorstelling naar de klassieker van Boon
In Memoriam Sybren Polet
Tenny Frank over Nachoem M. Wijnberg
uitwisseling tussen opkomende dichters uit Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland
vormgegeven door Anja Groten
Gastprogramma: Poëziedebuut van Mathijs Gomperts
Gastprogramma: Samira Dainan over haar zoektocht naar troost
Gastprogramma: Poëziedebuut van Frank Keizer
Genomineerden Pieter Boskma en Geert van Istendael lezen voor en worden geïnterviewd
Tenny Frank over Dada
Gastprogramma: Hegel, totalitair of bescheiden?
Zaal open: 19:30
Aanvang: 20:00
Entree: €5 / €4 (student/stadspas)
Vermoedelijk bestaat er geen filosoof over wie de opvattingen zo sterk uiteen lopen als Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 – 1831). Hegel is gebombardeerd tot metafysicus aller metafysici én voorloper van de anti-metafysica, tot godsdienstfanaat én oorspronkelijk aankondiger - nog voor Nietzsche - van de dood van God, tot oer-teleoloog én denker van historische contingentie. Enerzijds wordt Hegel bewonderd om de omvang en diepte van zijn denken, waarin werkelijk voor alles ruimte lijkt te zijn. Anderzijds wordt juist de Hegeliaanse alles overkoepelende ‘totaliteit’ verafschuwd en zou Hegel’s denken wellicht beter af zijn zonder het ‘Absolute’.
Wat doet het meest recht aan het Hegeliaans denken? In een van Hegel’s belangrijkste werken, Phänomenologie des Geistes (1807), toont Hegel hoe alle tegenstellingen binnen de Geest via een dialectische dynamiek toewerken naar het eindpunt van de ‘Absolute Geest’ waarin denken en werkelijkheid volledig versmelten. Hegel zegt het als volgt: ‘Was vernünftig ist, das ist wirklich, und was wirklich ist, das ist vernünftig.’ Dit klinkt inderdaad beangstigend absoluut. Als je echter naar de dynamiek van de dialectiek van de Geest an sich kijkt lijkt zij veel minder bedreigend. Zij is in feite een beweging die via constructieve scepsis (of ook wel zelfkritiek) tegenstellingen overbrugt. Het idee dat er vervolgens een ‘totale’ werkelijkheid verschijnt hoeft dan niet per definitie ‘absolutistisch’ begrepen te worden. Wellicht bestaat er juist een veelheid aan oneindige dialectische processen zonder één vast absoluut eindpunt.
De indruk dat Hegel bij uitstek een gesloten totalitair metafysisch systeem bouwt met een absoluut eindpunt dat met alle geweld bereikt moet worden, lijkt dus niet helemaal terecht. Misschien is de inzet van Hegel bescheiden en wil hij enkel enig vat krijgen op de vraag waartoe ons menselijk kennen in staat zou zijn. Maar wat is dan exact de status van het Absolute binnen zijn denken? En wat betekent het dat Hegel de dialectische ontwikkeling van de Geest bij uitstek als progressief en cumulatief lijkt te beschouwen en haar een plek geeft binnen een overkoepelend systeem? Bovendien, waarom zou het überhaupt noodzakelijk zijn om de ontwikkelingen van het denken en de werkelijkheid dialectisch in termen van opposities te begrijpen?
Aan de hand van deze vragen zal Felix & Sofie tijdens deze avond het werk van de om zijn complexiteit vervloekte en bewierookte Hegel onder handen nemen. De editie richt zich op de spanning tussen het ‘totalitaire’ of pretentieuze tegenover het sceptische of bescheiden karakter van Hegel’s denken. De Hegeliaanse dialectiek zal hierin centraal staan: het denken dat zich voltrekt via these en antithese en ontwikkelt tot een hoger plan in de synthese, die op zijn beurt weer met een nieuwe antithese wordt geconfronteerd, en zo verder. Samen met één van Nederlands grootste Hegel-autoriteiten, Gerrit Steunebrink, en de op onder andere Hegel gepromoveerde filosoof Johan de Jong, hopen we tijdens deze editie een antwoord te kunnen geven op de vraag wat het vandaag de dag kan betekenen om met Hegel dialectisch te denken.
Dr. Gerrit Steunebrink studeerde theologie en vergelijkende godsdienstwetenschap aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij schreef een dissertatie binnen de filosofie aan de Universiteit van Tilburg met de titel: Kunst, Utopie en Werkelijkheid. Adorno’s esthetica en metafysica tegen de achtergrond van Kant en Hegel. Hij onderwees onder andere metafysica, esthetica en filosofie van religie en cultuur aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Zijn publicaties richten zich op godsdienst, kunst, cultuur en interculturaliteit, met een bijzondere interesse in Kant, Hegel (onder andere de Hegeliaanse these van het einde van de kunst), Jaspers, Adorno en Duits Idealisme.
Dr. Johan de Jong studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is recentelijk gepromoveerd en in zijn dissertatie, genaamd The Movement of Thinking, richt hij zich op Hegel, Heidegger en Derrida. Hij geeft onder andere les over de geschiedenis van de metafysica, continentale filosofie en klassieke Duitse filosofie en haar actualiteit aan de Universiteit van Amsterdam. Naast de denkers waarop hij promoveerde, schrijft Johan onder andere over Kant, Kierkegaard en Nietzche.
Moderatie door Kasper Bockweg en Marcel Zuijderland.