Een avond over het werk van Jeroen Mettes
The second instalment of Perdu's monthly reading group.
vormgegeven door Anja Groten
Gastprogramma: met film, voordracht en gesprek
The first instalment of Perdu's monthly reading group.
In samenwerking met Terras, dat in het nummer 'Onze' de nieuwe Franse poëzie verkent.
vormgegeven door Anja Groten
Deze avond laat de stem en zang van Clarice Lispector klinken.
In samenwerking met Brainwash Festival
with Najwan Darwish and Mia You
Festival met grensverleggende literatuur - editie Polen en Oekraïne
vormgegeven door Anja Groten
Avondenprogramma
Gastprogramma
Gastprogramma
Gastprogramma
Gastprogramma
vormgegeven door Anja Groten
Eindpresentatie Perdu schrijfworkshop
Eindfeest seizoen 2015/16
Macbeth
When the Events have settled
Gastprogramma: bundelpresentatie Anouk Smies
Perdu welcomes Peter Gizzi and Matvei Yankelevich who will read from their poetry and participate in a panel discussion.
vormgegeven door Anja Groten
Re-scheduled to May 31 @ Café Mezrab
Gastprogramma: een montagevoorstelling over waanzin, liefde en overgave
Gastprogramma: Lancering Kunstlicht - Impose Enact en Perform Present
Gastprogramma: Hegel, totalitair of bescheiden?
Gastprogramma: Ubuntu en westerse psychiatrie
Guest programme: symposium
Tenny Frank over Martin van den Esschert, Eli Scheen, Patty Scholten, Bert Schierbeek, J. Slauerhoff en Elvis Peeters
Barbaren en Co leest na de dodenherdenking
vormgegeven door Anja Groten
Troilus en Cressida
Gastprogramma: tournee Uitgeverij Passage, met als hoofdgast Diana Ozon
Gastprogramma: De narratieve mens
Gastprogramma: bundelpresentatie Stefan Paanakker
vormgegeven door Anja Groten
Gastprogramma: Een avond over de heruitvinding van de liefde
Gastprogramma: Bundelpresentatie Estelle Boelsma
Gastprogramma: De nieuwe linkse filosofie?
B. Zwaal & Astrid Lampe
Gastprogramma: Boekpresentatie door Henk Haenen
Met Saskia Stehouwer en Mathijs Gomperts
vormgegeven door Anja Groten
A Winter's Tale
Gastprogramma: Bundelpresentatie
Het werk van David Markson
Gastprogramma: Klassieke denkers en de dood
Gastprogramma: Toneelvoorstelling naar de klassieker van Boon
In Memoriam Sybren Polet
Tenny Frank over Nachoem M. Wijnberg
uitwisseling tussen opkomende dichters uit Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland
vormgegeven door Anja Groten
Gastprogramma: Poëziedebuut van Mathijs Gomperts
Gastprogramma: Samira Dainan over haar zoektocht naar troost
Gastprogramma: Poëziedebuut van Frank Keizer
Genomineerden Pieter Boskma en Geert van Istendael lezen voor en worden geïnterviewd
Tenny Frank over Dada
Gastprogramma: met film, voordracht en gesprek
Zaal open: 19.30 uur
Entree: 7 euro/ 5 euro (studenten, stadspashouders, vrienden van perdu en vvl-leden)
Dit programma is vol gereserveerd. Wij weten vrijwel zeker dat niet iedereen zijn/haar reservering zal verzilveren en u aan de deur alsnog een plek kunt bemachtigen. Wij kunnen helaas niets garanderen.
Vanavond vertonen we de documentaire Verloop van jaren - dichter bij Remco Campert, een film over weemoed, vergankelijkheid en de naderende dood, en de poëzie als levenselixer. De film duurt ongeveer 75 minuten. Na afloop gaan biograaf Mirjam van Hengel en filmmaker John Albert Jansen met elkaar in gesprek. De dichters Mustafa Stitou en Hagar Peeters dragen voor uit het oeuvre van Remco Campert.
Over de film:
Schrijver Remco Campert ziet zichzelf in de allereerste plaats als dichter. Ook al is hij wellicht het meest bekend van zijn columns en verhalen en publieke optredens. Daarin heeft hij een zorgvuldig beeld van zichzelf geschapen als een charmant zondagskind dat bij iedereen geliefd is. Maar wie is hij echt? In Verloop van jaren zijn we een jaar lang dicht bij Remco Campert. We leren hem in zijn dagelijks leven en gewoontes kennen en zijn er op bijzondere en intieme momenten bij. Kwetsbare momenten die weergeven hoe een van onze grootste schrijvers in het leven staat. Wie zijn verzamelde gedichten leest en herleest, raakt telkens weer gefrappeerd en ontroerd door de mild ironische toon waarmee hij het menselijk bedrijf beschrijft. Van zijn vroege gedichten waarin de oorlog en de dood van zijn vader Jan Campert resoneert naar zijn mijmeringen over liefde en poëzie en vergankelijkheid – Campert is in zijn tijd, in elke tijd, iemand die opmerkt wat er aan de hand is en daar, wars van ideologieën en modegrillen, het zijne van denkt.
De film is een productie van Oogland Filmproducties i.s.m. RTV Noord-Holland en VPRO
Remco Campert (1929) is een van de meest geliefde en veelzijdige schrijvers van Nederland. Hij is dichter, romancier en columnist. Voor zijn poëzie ontving hij onder meer de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Jan Campertprijs, de P.C. Hooft-prijs en De Gouden Ganzenveer. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren.
John Albert Jansen (1954) is directeur, regisseur en producent van Oogland Filmproducties. Hij is vanaf het midden van de jaren tachtig als journalist, programmamaker en eindredacteur op veel terreinen actief geweest. De afgelopen vijftien jaar heeft hij zich toegelegd op het maken van films en tv-documentaires, die zich vooral begeven op het snijvlak van kunst en maatschappij. Hij maakte schitterende documentaires over onder meer Hugo Claus, Adonis, Wisława Szymborska en Herta Müller en voegt daar nu een prachtige film over Remco Campert aan toe, in samenwerking met cameraman en stiefzoon van Campert Jeroen Wolf. De makers schetsen geen klassiek chronologische portret, maar streven naar “vormgegeven ontroering”.
Mirjam van Hengel (1967) is schrijfster, poëzieredacteur en programmamaker. In 2014 verscheen haar veelgeprezen boek over Leo en Tineke Vroman Hoe mooi alles. Zij werkt aan een biografie over Campert, die uit zal gaan van zowel het werk als van de mensen die Camperts leven mede vormgegeven hebben. Het zal naar verwachting eind 2017 verschijnen.
Mustafa Stitou (1974) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij debuteerde op 19-jarige leeftijd met de bundel Mijn vormen, die genomineerd werd voor de C. Buddingh'-prijs. Daarna volgden Mijn gedichten (1998) en in 2003 Varkensroze ansichten, die werd bekroond met de VSB Poëzieprijs. In 2009 was hij een jaar lang de Stadsdichter van Amsterdam. Zijn laatste bundel Tempel (2013) werd bekroond met de Awater Poëzieprijs.
Hagar Peeters (1972) studeerde Cultuurgeschiedenis en Algemene Letteren aan de Universiteit van Utrecht en was redacteur bij het Historisch Nieuwsblad. Zij debuteerde in 1999 met Genoeg gedicht over de liefde vandaag, publiceerde in 2003 haar tweede bundel Koffers zeelucht en in 2008 de derde Loper van licht. Voor de bundel Wasdom (2011) verzamelde Hagar Peeters haar meest recente poëzie, gecombineerd met een selectie uit de gedichten die ze vóór haar twintigste schreef. In 2015 verscheen haar alom geprezen debuutroman Malva.
Gedichten die in de film voorkomen: