Felix & Sofie
De start van een nieuwe Reeks!
De poëzie van Elisabeth Eybers (1915-2007)
Tweede Hans Groenewegen-lezing
In samenwerking met Revisor
Mapping Material Conditions in the Art Field
Perdu op het Brainwash-festival
Perdu op het Read My World-festival
Het omgekeerde auteursinterview is terug!
Lecture & workshop by CAConrad
Openingsprogramma i.s.m. deBuren
EINDFEEST
Boi Akih organiseert met vrienden poems & improvised music
locatie: Tolhuistuin
Workshop + Performance
Filmvertoning + performances
Feminisme en kunst in Nederland
Filmvertoning en bundelpresentatie
feat. Elena Beelaerts, Jason Dodge, Miri Lee & Jongkag Park
van Ghayath Almadhoun en Anne Vegter (uitgeverij Jurgen Maas)
Locatie: Salon van Marci Panis
replaces the previously announced programme 'The Dutch, Post-Colony'
'The body under it is in my hands'
Tenny Frank over Russische kindergedichten (deel 2)
Perdu at the Movies!
Piep.
Çağlar Köseoğlu en Hannah van Binsbergen
Presentatie van de nieuwste dichtbundel van Thomas Möhlmann
Tenny Frank over Russische kindergedichten (deel 1)
Over Maurice Blanchot
Tweede Hans Groenewegen-lezing
Aanvang: 20:00 uur
Deuren open: 19:30 uur
Gratis entree
Reserveren via perdu@perdu.nl
In de geest van de poëziecriticus Hans Groenewegen (1956-2013) wordt tweejaarlijks een Hans Groenewegenlezing opgezet in Vlaanderen en Nederland. Na Anneke Brassinga is de eer nu aan Erik Spinoy om een essay te schrijven en een lezing te geven in de OBA, en daarna deel te nemen aan een debat in Perdu.
‘Tout acte de liberté est une nouvelle naissance,’ verklaarde ooit (in een interview) Julia Kristeva. Als dat zo is, dan zijn het schrijven en lezen van poëzie zulke bevrijdende handelingen. Radicale poëzie biedt geen troost en helpt ons niet door de dag, maar ontwortelt en ontketent, en plaatst zich daarmee, hinderlijk en heilzaam tegelijk, tussen onszelf en onze neiging ‘normaal’ te doen. Met deze gedachte als leidraad voert Erik Spinoy de lezer langs enkele belangrijke bakens van zijn eigen traject als dichter en lezer.
Zijn stellingen zullen in een avondvullend programma tegen een kritisch licht worden gehouden door Anne Becking en Luuk Gruwez.
Programma:
Erik Spinoy geeft zijn lezing 'Geen delicatessen. De waarheid van de poëzie' om 14:00 uur in de OBA.
Locatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam
Aanvang: 14:00
Deuren open: 13:30
Aansluitende borrel: 15:30-16:30
Klik hier om voor dit programma-onderdeel te reserveren.
Om 20:00 uur reageren Anne Becking en Luuk Gruwez op de tekst in Perdu.
De moderatie is in handen van Fiep van Bodegom.
Erik Spinoy (1960) is dichter, essayist en (in het burgerleven) hoogleraar Nederlandse letterkunde en culturele theorie. Sinds zijn debuut De jagers in de sneeuw (1986) publiceerde hij acht gedichtenbundels. De meest recente daarvan zijn Dode kamer (2011, Jan Campertprijs) en Nu is al te laat (2015). In 2012 verscheen zijn gedichtendagessay As/zteken. Als literatuuronderzoeker publiceerde hij vooral over zijn favoriete dichters, en met name over Van Ostaijen.
Luuk Gruwez is een gelauwerd dichter. Zijn bundel Wijvenheide (2012) werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Gruwez verzamelt zijn essays en brieven over poëzie en verwante zaken in Ik wil de hemel en ik wil de straat uit 2016.
Anne Becking (1983) woont in Utrecht. In 2014 verscheen haar chapbook het omgekeerde van een pose in de reeks Halverwege Chapbooks.
Fiep van Bodegom studeerde literatuurwetenschappen en filosofie. Ze is deel van de redactie van De Gids en schrijft voor De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad.
'Geen delicatessen' is de tweede Hans Groenewegenlezing. De Hans Groenewegen-lezing is een initiatief van Stichting Perdu en Poëziecentrum, met steun van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.
Een week eerder vindt volgens hetzelfde stramien de Vlaamse presentatie van The Offense of Poetry plaats. H.C. ten Berge en Geert van Istendael reageren in Gent op Spinoys lezing. De moderatie is in handen van Sarah Posman. Klik hier voor meer informatie.