De Stichting Breukvlakken organiseert in nauwe samenwerking met Stichting Perdu, in vervolg op de series over ‘Angst’ en ‘Woede’ vier avonden rond het thema ‘Schaamte’.
Presentatie van de nieuwe bundel EEN RONDE BOL EEN RONDE BOL van Peggy Verzett.
Une occasion de découvrir la poésie surprenante de Jean Genet, figure majeure du théâtre français du 20ème siècle.
Ode aan het leven en werk van de Franse schrijver en filosofe Monique Wittig.
'Over de werkelijkheidsgehalte van de werkelijksheid' is de nieuwe dichtbundel van Erik Bindervoet uitgegeven door De Harmonie.
’t Barre Land presenteert met een club nieuwe en bekende gasten 2×2 weken een gevarieerd programma in Perdu.
Barbara Schilthuis brengt een poëtisch programma met eigen liedjes en poëzie die ze op muziek heeft gezet. Het is een voorstelling vol muzikale verhalen die soms melancholisch zijn, maar vaker lichtvoetig en speels. Ze richt zich in haar voorstelling op de raakvlakken tussen poëzie, muziek en theater.
Voordrachten van Ivan Cheng en Ariana Reines.
Hoe gedicht lichaam wordt in 10 stappen.
Uit een nieuwe serie van vier avonden onder de titel de Biografie in Psychoanalyse.
Een middag over schuld, schaamte en trauma van Stichting Breukvlakken i.s.m. De Nationale Opera.
Het omgekeerde dichtersinterview met: Arno van Vlierberghe, Anneke Brassinga, Dewi de Nijs Bik en Dean Bowen.
Sur Mundo Ensemble dancers, musicians and visual artists present a dramaturgical-choreographic studio-work led by dramaturge Gabriela Zuarez.
Lancering Sprout Nummer 14
Met voordrachten van gedichten uit Köhlers bundels 'Niemands Frau' en '42 Vensters op Warten auf den Fluss', nieuw werk van Dorien de Wit en Anneke Brassinga en een gesprek met Ton Naaijkens over het vertalen van Barbara Köhler. De avond wordt gepresenteerd door Anna Eble.
Open Mic evenement met Billy Morgan en Alex Olloman.
Dansresidentie, workshops en optredens gebaseerd op hedendaagse Tango voor zowel beginners als ervaren performers.
Een gen-z ‘eat the rich’ huiskamer drama over nepo baby’s en de publieke schandpaal
Een gedempte monoloog in Google-Docs. Een web van relaties tussen stem, technologie, geheugen en verlies.
Twee geliefden maken een voorstelling over voyeurisme maar, stiekem, ook over liefde.
Scherp geprijsde nieuwe en tweedehands boeken, posters, curiosa en meer...
De groep deelnemers aan Perdu's schrijfworkshop onder leiding van Hannah van Binsbergen presenteren hun schrijfwerk in de vorm van poëzie, proza en essays, die ze de afgelopen negen maanden hebben ontwikkeld.
Eindejaarsfeest met poëzievoordrachten, open mic en dj-set tot in de vroege ochtenduren...
Afstudeervoorstelling van Emre Varlik aan de master muziektheater van ArtEZ.
De groep deelnemers die Perdu's schrijfworkshop onder leiding van Jeroen van Rooij heeft gevolgd, zal hun schrijfwerk presenteren in de vorm van poëzie, proza en essays, die ze de afgelopen negen maanden hebben ontwikkeld.
Een poëzieavond met Angélica Freitas, Mercedes Azpilicueta en Toni Steffens.
Boekpresentatie Het open woord van Lidija Tsjoekovskaja.
Een programma van Felix & Sofie met Lisa Doeland en Wouter Kusters.
An evening of dialogue on the poetics of psychoanalysis and an exploration of the act of breathing in times of climate catastrophe.
Chen Yuhong en Sasja Janssen, twee dichteressen uit twee landen en culturen die ver uit elkaar liggen. Gelden deze verschillen ook in het werk dat ze maken, of kunnen de twee elkaar in poëtisch opzicht wel vinden?
Met voordrachten van Alara Adilow, Sophie Collins en Maarten van der Graaff
PULP APPARATUS brings you a bout of the juicy, the crooked, the weird. Intimate and animate, seven performers deliver suffocating closeness and indulgence all with one shared goal: TRANSCENDENCE.
It all started when the storyteller stumbled upon a black and white picture of a razzia in 1943.
The letter is a lion, we must shoot the lamb together.
Drie dagboekfragmenten: één echt, één geleend en één gefabriceerd, kun jij raden wie voordraagt uit authentieke dagboeken?
Een avond over ziekte en zorg in relatie tot tijd
Cryodesiccated mummy and posthuman celebrity DJ Ötzi 2 (her friends call her Ötza) decides to share some of her self-written fanfiction with a live audience, rewriting her story that has been unfairly extrapolated from scientific reconstructions.
A program in collaboration with Artists in Solidarity NL
Besloten vertoning (voor cast & crew) van Rûzje Wyn, een film van Ester Eva Damen over Friese poëzie. Met voordracht van Tsead Bruinja en het werk van Nynke Laverman en Elmar Kuiper.
nY presenteert hun nieuwe nummer nY50
Franstalige gedichten rond de oeuvres van Bas Jan Ader (1942-1975) en Edzard Dideric (1950-2021).
De ultieme dwarsdoorsnede van de Nederlandstalige poëzie: maar liefst 30 dichters in 3 uur
Yasmine Seale, Kate Briggs and a poetry collection of Ibn Arabi’s cycle of sixty-one Arabic poems
An event of performative readings, video and sound work
De vijfde voordrachtsmiddag in boekhandel Perdu met Dieuwertje van Muyden
De vierde voordrachtsmiddag in boekhandel Perdu met Alex Deforce
De derde voordrachtsmiddag in boekhandel Perdu met Catharina Vergeer
Een open podium ter ere van de Poëzieweek
De tweede voordrachtsmiddag in boekhandel Perdu met Elbert Gonggrijp
De eerste voordrachtsmiddag in boekhandel Perdu met Rosa Knorringa
Een reeks van vier programma's i.s.m Stichting Breukvlakken
Een programma van Felix & Sofie met Lisa Doeland en Wouter Kusters.
Zaal open: 19.30
Aanvang programma: 20.00
Entree: €9,75 (€7,50 studenten/stadspas)
Wilt u gebruikmaken van de speciale actie via de nieuwsbrief van de Groene Amsterdammer? Stuur dan een mail naar info [at] felix-en-sofie [punt] nl om een plek te reserveren.
Het eindigt wel, het eindigt niet. Het eindigt wel, eindig ik? De klimaatcatastrofe die zich onder onze neus ontvouwt brengt een zesde grote uitstervingsgolf met zich mee. Soorten sterven uit, individuele organismen nemen drastisch in aantallen af en levenswijzen staan op de tocht. Sommige regio’s dreigen door zeespiegelstijging, droogte, hitte, of frequente overstromingen onbewoonbaar te worden. Hoe moeten we nu, tegen de achtergrond van deze kennis, verder?
Hoe komen we deze ecologische en klimaatrampen die zich steeds heviger laten zien onder ogen zonder te vervallen in fatalisme, of dat nu de vorm aanneemt van depressie en passiviteit of een leven in het teken van ‘na mij de zondvloed’? En welke verantwoordelijkheid komt er met onze eigen positie – levend begin 21e eeuw in West-Europa – binnen dit alles?
In juni verschijnt Apocalypsofie, het debuut van filosoof en oud-Felix & Sofie voorzitter Lisa Doeland. In dit boek zoekt Doeland naar een filosofie die ons in staat stelt na te denken over (uit)sterfelijkheid en verantwoordelijkheid in weerwil van de zogenaamd groene en techno-utopische fantasieën over groene groei of afvalvrij recyclen. Die hebben immers vooral tot gevolg dat we denken door te kunnen gaan op het aloude ingeslagen pad en zo misschien de crisis nog wel meer te verdiepen. Een filosofie die het uitsterven echter serieus neemt, bevraagt deze wanen, evenals ons beeld van de apocalyps. Want in plaats van één spectaculair groots einde dat in de toekomst ligt te wachten, is het van belang dat we de apocalyps leren denken als een geleidelijk uitsterven dat vanuit de toekomst bezien al plaats heeft gevonden. Maar wat vraagt deze situatie nu van ons, zowel in filosofische als praktische zin?
Daarover gaat Lisa Doeland in gesprek met filosoof Wouter Kusters. Wouter Kusters schreef het in maart verschenen Schokeffecten, waarin hij onderzoekt hoe we ons kunnen verhouden tot de realiteit van klimaatverandering zonder deze te bagatelliseren of weg te kijken. Steeds meer mensen ondergaan allerhande reacties wanneer zij zich beseffen in welke situatie we ons bevinden. Ze ervaren shock, vervallen in wanhoop of raken verstrikt in verblindende paniek. Daarom is het des te belangrijker deze psychische reacties te duiden, zonder ze als excuses in te zetten om juist niet te handelen. Wat is klimaatwanhoop en hoe houden we ons daarin staande? Is er filosofie mogelijk te midden van existentiële paniek en kan zij ons helpen in de zoektocht naar handelingsmogelijkheden?
Over de sprekers
Wouter Kusters is filosoof, taalwetenschapper en docent. Zijn eerdere boeken Pure waanzin: een zoektocht naar de psychotische ervaring (2004) en Filosofie van de waanzin: fundamentele en grensoverschrijdende inzichten (2014) wonnen beide de Socratesbeker voor het beste Nederlandstalige filosofieboek. Kusters geeft regelmatig lezingen en cursussen, en werkt onder meer samen met Stichting Psychiatrie en Filosofie.
Lisa Doeland is filosoof en docent aan zowel de Radboud Universiteit als de Universiteit van Amsterdam. Aan de Radboud werkt zij aan haar proefschrift over de verschillende en vreemdsoortige manieren waarop we bespookt worden door dingen die we "afval" noemen – en hoe die ons in staat stellen om kritisch te reflecteren op de Moderniteit en vooral: de schaduwzijden daarvan. Ze publiceerde eerder samen met Naomi Jabobs en Elise de Mul Onszelf voorbij: kijken naar wat we liever niet zien (2018).
Programma en moderatie: Sophie van Balen