Dean Bowen

13/10 2023

De Lezer

Het omgekeerde dichtersinter­view met: Arno van Vlierberghe, Anneke Brassinga, Dewi de Nijs Bik en Dean Bowen.

17/2 2023

Zaal uitverkocht, wel nog kaartjes livestream Dichters marathon '23

De ultieme dwarsdoorsnede van de Nederlandstalige poëzie: maar liefst 30 dichters in 3 uur

12/11 2021

Book launch: Het is warm in de hivemind

De book launch van de debuutbundel van Perdu redacteur Maxime Garcia Diaz, uitgegeven door De Bezige Bij.

23/4 2021

Meertaligheid

Avonden Livestream - met Çağlar Köseoğlu, Dean Bowen, Maxime Garcia Diaz en Bram Ieven

27/9 2019

The Currents

Een gesprek over gemeenschap, kritiek en herkenning

31/1 2019

30+30 Dichters­marathon 2019

DIT EVENEMENT IS UITVERKOCHT!

9/12 2018

'En verder­zwervend op een nieuwe wind'

De bibliotheek van Sybren Polet (1924-2015)

26/10 2018

Een eerlijk avondje

Hoe draagt nieuwe culturele productie bij aan de verbeelding van een ander Sinterklaasfeest?

22/6 2018

SHADOW­BOXING

Eindfeest!

1/6 2018

Weaving Practices

6/5 2018

‘Ontworteld op de akker van de wereld’

De legacy van Edgar Cairo (1948-2000)

17/6 2017

Perdu op het Woorden Worden Zinnen Festival

locatie: Tolhuistuin

28/4 2017

There Are No Images

replaces the previously announced programme 'The Dutch, Post-Colony'

31/3 2017

Vogelgeluiden

Piep.

26/2 2017

Presentatie Finisterra van Chus Pato

16/12 2016

N30x31 /// I.M. Jeroen Mettes

Een avond over het werk van Jeroen Mettes

16/9 2016

De Lezer XL: Dichters interviewen hun lezers

Avondenprogramma

2/2 2016 — 3/2 2016

Babelsprech

uitwisseling tussen opkomende dichters uit Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland

28/1 2016

30+30 Dichters­marathon 2016

24/10 2015

Brainwash Festival

Literatuur & Filosofie

×

vr
23 apr 20:00 2021

Meertaligheid

Avonden Livestream - met Çağlar Köseoğlu, Dean Bowen, Maxime Garcia Diaz en Bram Ieven

Praktisch

Start programma: 20:00
Tickets: €10,- (CJP/Stadspas/Student: €7,50)

Met
Bezig met verzenden..
Gelukt en hiermee bevestigd!

Livestream 'Meertaligheid' start vrijdag 23 april om 20:00

Als de livestream niet werkt, helpt het vaak om de pagina te refreshen, of een andere browser te proberen. Wij raden Google Chrome of Firefox aan. Ook kun je de livestream direct via onze videopartner Vimeo kijken: https://vimeo.com/537735833

Mocht het nog steeds niet werken, kun je ons bereiken via perdu@perdu.nl.

Goethe schreef laat in zijn leven: "Wer fremde Sprachen nicht kennt, weiß nichts von seiner eigenen". Maar wat als je vreemde talen kent omdat je meertalig bent opgegroeid: wat is dan eigen en wat is dan vreemd? En als je ervoor kiest om meertalig te schrijven: komen het eigene en het vreemde dan in een nieuwe verhouding te staan? En hoe zit het met de lezer: wordt die door meertaligheid buitengesloten of juist uitgenodigd om over het eigene heen te reiken? En onder welke voorwaarden: als de vreemde taal genoeg status heeft en niet buiten de eigen taalfamilie valt?

Toenemende globalisering zorgt ervoor dat vreemd en elders ook steeds meer eigen en hier worden. Deze dialectiek van afstand en nabijheid – die ook wel " glocalization" wordt genoemd – maakt mogelijk dat gebeurtenissen ver van huis ook dichtbij kunnen neerslaan. De bovenstaande vragen hebben dus niet alleen betrekking op de taal, maar ook op de politiek. Ook voor politieke situaties elders in de wereld geldt: ze gaan ons aan, maar onduidelijk blijft onder welke voorwaarden ze deel uitmaken van de bredere "partage du sensible".

Zowel het talige als het politieke komen treffend samen in de nieuwere poëzie. Daarom presenteert Perdu een avond over meertalige poëzie, met meertalige dichters die zullen spreken over de geografische en politieke reikwijdte van hun meertalige werk. Dichters Çağlar Köseoğlu, Dean Bowen en Maxime Garcia Diaz zullen uit hun werken voordragen en in een nagesprek, gemodereerd door Bram Ieven, zullen bovenstaande onderwerpen (meertaligheid, zichtbaarheid, reikwijdte) expliciet aan bod komen.

Over de sprekers

Directe aanleiding voor deze avond is de debuutbundel Nasleep (december 2020, Balanseer) van Çağlar Köseoğlu. In deze bundel vermengt hij Turks, Nederlands en Engels met elkaar en neemt hij als vertrekpunt een gebeurtenis die veelal buiten ons "zichtbare veld" plaatsvond: de protesten rondom het Gezi Park in 2013. Eerder publiceerde Çağlar de chapbook 34 (2015). De titel 34 verwijst naar het aantal civiele doden als gevolg van een luchtaanval van het Turkse leger op 28 december 2011. Het werk blijft niet bij het onder de aandacht brengen van een weinig bekende politieke ramp bij de Nederlandse lezer. Çağlar zet poëtische middelen in waarmee hij de taal losbreekt en door de vermenging van talen laat hij ons nieuwe mogelijkheden zien, vrij van de door ons zelf opgelegde grenzen en structuren.

Maxime Garcia Diaz (1993) studeerde Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is Nederlands en Uruguayaans en woont in Amsterdam. In 2019 won ze het NK Poetry Slam. In 2020 kwam haar chapbook Artificielle uit bij het label Marktcorruptie. Haar debuut Het is warm in de hivemind verschijnt in juli 2021 bij De Bezige Bij. In deze bundel vermengen flarden van nieuwsberichten zich met academische theorie en uitgestorven webpagina's uit de jaren nul, worden grenzen poreus - tussen lichamen, talen, stemmen - en is alles onzuiver. Haar Nederlandstalig werk is dan ook regelmatig gecontamineerd met het Spaans, Frans en Engels.

Dean Bowen (1984) is dichter, performer en psychonaut. Hij werkte bij Perdu en was tot voor kort stadsdichter van Rotterdam. Voor zijn optredens won hij de eerste Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie, en zijn debuutbundel Bokman werd genomineerd voor de C. Buddingh-Prijs en behaalde de longlist voor De Grote Poëzieprijs. In 2020 kwam zijn bundel Ik vond geen spoken in Achtmaal uit. In zijn debuutbundel is Dean persoonlijk, bevlogen en woedend. Hij laat daarbij vele stemmen aan het woord, maar ook zijn eigen grieven, die zich op die zich op verschillende continenten afspelen, worden uitgediept. Daarbij rakelt hij vergeten geschiedenissen op en ontleedt hij de structuren die ons politiek onderdrukken. Meer in het algemeen houdt hij zich bezig met de sociaal-politieke dynamiek van een samengestelde identiteit en brengt hij op intuïtieve wijze verschillende talen en werelden bij elkaar samen. Hiervoor zet hij het gedicht in als instrument en als een democratische ruimte om die meerstemmigheid te kunnen vangen.

Bram Ieven zal de avond modereren. Hij is universitair docent aan Universiteit Leiden en geeft daar vakken op het gebied van cultural studies en moderne Nederlandse cultuur. Onlangs redigeerde hij een academische studie over kunst en activisme met essays over onder meer Zuid-Afrika (Rhodes Must Fall), Hong Kong (Umbrella Movement), Turkije (Gezi park protesten), Macedonia, Argentinië en de VS (BLM). Ten aanzien van de poëzie interesseert hij zich in het bijzonder voor de vraag hoe er via kunst gemeenschap gemaakt kan worden. Later dit jaar zal er onder zijn redactie een bundel essays over het werk van Jeroen Mettes verschijnen en zal hij een eigen studie naar De Stijl, en met name het werk van Theo van Doesburg, uitbrengen.

Blijf op de hoogte
De laatste updates over Perdu en nieuws uit de boekhandel direct in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!