Het omgekeerde dichtersinterview met: Arno van Vlierberghe, Anneke Brassinga, Dewi de Nijs Bik en Dean Bowen.
De ultieme dwarsdoorsnede van de Nederlandstalige poëzie: maar liefst 30 dichters in 3 uur
De book launch van de debuutbundel van Perdu redacteur Maxime Garcia Diaz, uitgegeven door De Bezige Bij.
Avonden Livestream - met Çağlar Köseoğlu, Dean Bowen, Maxime Garcia Diaz en Bram Ieven
Een gesprek over gemeenschap, kritiek en herkenning
DIT EVENEMENT IS UITVERKOCHT!
De bibliotheek van Sybren Polet (1924-2015)
Hoe draagt nieuwe culturele productie bij aan de verbeelding van een ander Sinterklaasfeest?
Eindfeest!
De legacy van Edgar Cairo (1948-2000)
locatie: Tolhuistuin
replaces the previously announced programme 'The Dutch, Post-Colony'
Piep.
Een avond over het werk van Jeroen Mettes
Avondenprogramma
uitwisseling tussen opkomende dichters uit Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland
Literatuur & Filosofie
Een gesprek over gemeenschap, kritiek en herkenning
Deuren open: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Entree: €9 / €6 (korting)
Programma in het Nederlands en Engels
Perdu opent haar nieuwe seizoen met The Currents, een gesprek over gemeenschap, kritiek en herkenning. Drie dichters zullen (met elkaar) spreken over de waarde van het vinden of creëren van een (internationale) gemeenschap en het belang van poëzie in deze zoektocht. Hoe navigeer je door een literair landschap? Hoe vind je je eigen plek binnen die wereld? Hoe waarborg je die ruimtes voor anderen? Op welke manieren is poëzie een sociaal bindmiddel?
Poëzie biedt de mogelijkheid de wereld in perspectief te zetten door prangende kwesties aan te kaarten, onze hedendaagse leefwereld te bevragen, terug én vooruit te kijken en mensen binnen en buiten landsgrenzen met elkaar te verbinden. Ondanks verschillende achtergronden en posities leggen deze drie dichters, te weten Simone Atangana Bekono, Dean Bowen en Pieter Odendaal, in hun werk rekenschap af van het verlangen het bestaande literaire landschap open te breken.
Tijdens The Currents brengen zij, in de vorm van een doorlopend gesprek en met eigen en andermans werk, hun visie op de ruimte die zij voor zich zien, creëren en innemen.
Pieter Odendaal (1989) is dichter, vertaler, uitgever, producent en directeur van InZync Poetry, een organisatie die zich toelegt op de uitbreiding van meertalige poëzieplatforms in Stellenbosch en Kaapstad. Hij studeerde Duurzame ontwikkeling en werkt nu aan de Queensland University of Technology in Brisbane aan een proefschrift over spoken word als een manier om tolerantie in sociaal-ecologische systemen te bevorderen. In 2018 verscheen zijn debuutbundel asof geen berge ooit hier gewoon het nie.
Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij publiceerde eerder op Samplekanon en Hard//Hoofd, in onder andere nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen. In 2015 won hij de Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie en in 2018 leverde zijn debuut Bokman hem een nominatie op voor de C. Buddinghprijs voor het beste debuut. Sinds januari 2019 is hij stadsdichter van Rotterdam. Als schrijver is hij vooral bezig de dynamiek van de samengestelde identiteit te onderzoeken en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van zowel een politieke als een maatschappelijke positionering. Hiervoor zet hij het gedicht in als instrument en als een democratische ruimte om die meerstemmigheid te kunnen vangen.
Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in herdruk verscheen bij Wintertuin Uitgeverij in samenwerking met Lebowski Publishers. Ze publiceerde op De Optimist, Samplekanon en in De Gids en trad op tijdens de Nacht van de Poëzie, het Wintertuinfestival en Read My World. Simone werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab en voor CELA, een ontwikkeltraject voor schrijvers en vertalers in zes Europese landen. Een van haar verhalen verscheen in Zwart, een bloemlezing met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen. In 2018 werd hoe de eerste vonken zichtbaar waren bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee en nam Simone deel aan de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Heel 2019 is ze writer in residence bij Vooruit te Gent. Momenteel werkt ze aan een roman die bij Lebowski zal verschijnen. Simone zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin.