Perdu i.s.m. The Black Archives: Woordkunst over verborgen verhalen
Deuren open: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Entree: 9 / 6 euro (korting voor studenten, stadspashouders, vrienden van Perdu & Auteursbond-leden)
Op 18 januari 2019 bestaat Vereniging Ons Suriname 100 jaar. In het kader van dit jubileum werkt The Black Archives aan een expositie rondom verborgen geschiedenis van Surinamers in Nederland.
In de afgelopen honderd jaar zijn er vele bijzondere verhalen en gebeurtenissen die lang verzwegen zijn gebleven, niet alleen van Surinamers maar ook van andere gemeenschappen in Nederland. Sommige zijn al bekend, andere nog onontdekt. Verhalen over migratie, hoop, liefde, strijd, racisme, verzet daartegen, maar ook over ondernemerschap, kunst, sport en alles daar tussen in.
Woordkunstenaars Elten Kiene, Rachel Rumai Diaz en Naomi Veldwijk zijn uitgenodigd om op basis van inspiratie uit The Black Archives en uit hun eigen omgeving gedichten te schrijven over verborgen verhalen die in hun ogen meer aandacht verdienen. Mitchell Esajas zal een bijzonder verhaal, een tori, delen uit het onderzoek. Bezoekers worden uitgenodigd om ook bijzondere onderbelichte verhalen te delen.
Dit programma is een co-productie met The Black Archives en samengesteld door gastredacteur Mitchell Esajas.
Schrijver, dichter en performer Rachel Rumai Diaz combineert passionele teksten met haar unieke blik op de wereld. Rachel is mede-oprichter van het intersectioneel feministisch kunstplatform voor en door vrouwen genaamd 'De Vrouwenkamer'. Daarnaast is ze onderdeel van het collectief ‘La Raza’, een platform en community dat zich richt om Latijns-Amerikaanse jonge creatievelingen in Nederland bij elkaar te brengen en een podium te geven.
Mitchell Esajas is mede-oprichter van The Black Archives, een nieuw archief rondom zwart erfgoed.
Elten Kiene is spoken word-artiest, presentator, organisator, rapper en workshopdocent. Hij is mede-oprichter en -organisator van het platform Woorden Worden Zinnen (opgericht in 2010) en was onderdeel van het hiphopcollectief Brandwerk(opgericht in 2010). Daarnaast is hij ambassadeur van de Bibliotheek AanZet en reisde hij o.a voor het project Next Generation Speaks naar Liverpool, San Francisco en Johannesburg.
Naomi Veldwijk (1989) is een persoonlijke, motiverende, soms shockerende, docerende en altijd eerlijke schrijvende performer. Ze praat graag over onderwerpen waar men niet graag over praat. Naast zelf schrijven en optreden, geeft Naomi ook workshops creatief schrijven voor (voornamelijk) jongeren tussen 12 en 21 jaar. Ze vindt het belangrijk dat jongeren zich al vroeg leren uiten op een creatieve manier. Ze heeft gemerkt dat het de jongeren meer zelfvertrouwen geeft en het daardoor makkelijker wordt om over taboe onderwerpen te praten.