Drie dagboekfragmenten: één echt, één geleend en één gefabriceerd, kun jij raden wie voordraagt uit authentieke dagboeken?
Op 24 juni wijdt Perdu een avond aan het werk van Sonja Prins.
DIT EVENEMENT IS UITVERKOCHT!
De zesde uitgave in de Sporenreeks van Perdu!
We lezen Binnenplaats van Joost Baars
EINDFEEST
Een avond over het werk van Jeroen Mettes
Gastprogramma: bundelpresentatie van Hannah van Binsbergen
Perdu welcomes Peter Gizzi and Matvei Yankelevich who will read from their poetry and participate in a panel discussion.
Gastprogramma: Poëziedebuut van Frank Keizer
Gastprogramma: Presentatie debuutbundel van Çağlar Köseoğlu
Perduprogramma: opening nieuwe seizoen
reading by Rob Halpern
Over arbeid, cultuur en cognitief kapitalisme: herwaardering van de arbeider als politiek subject, nieuwe poëzie voor 1 mei en arbeid in recente Nederlandse romans.
poetry rituals for deviant beings of all kinds
Thuis van Geert Buelens
De bollen zijn heel decoratief aan de vijver
In het Poëziecentrum te Gent
Rouw met diertjes van Astrid Lampe
Van Rob Halpern, vertaald door Samuel Vriezen en Frank Keizer
In De Loketten van het Vlaams Parlement
Van Maarten van de Graaff
Van Frank Keizer
Presentatie van de nieuwe Parmentier
Britse poëzie van Marianne Morris in vertaling
Over de poëzie van Rob Halpern
Over documentaire poëzie
Na afloop fluisterdisco met DJ Dorps
We lezen Binnenplaats van Joost Baars
Zaal open: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Entree: 9 / 6 euro (korting)
Nog geen ticket gekocht en benieuwd naar 'Binnenplaats'? Perdu biedt een combiticket voor dit evenement aan. Voor €20,00 krijgt u de bundel van Joost Baars en toegang tot dit evenement. Op de avond zelf krijgt u bij entree de bundel. Wilt u zich alvast inlezen? De week ervoor kunt u op vertoon van uw ticket al een exemplaar van 'Binnenplaats' in onze boekhandel afhalen! Met datzelfde ticket kunt u op de avond direct doorlopen.
Bij Perdu Leest Langzaam staat steeds een recent verschenen dichtbundel centraal. Twee à drie sprekers verhouden zich tot het werk door elk een lezing van zo’n tien minuten voor te bereiden. De dichter draagt tussendoor voor. Na de pauze is er een gesprek, waarbij ook het publiek ruim de gelegenheid krijgt tot het stellen van vragen.
Tijdens de eerste aflevering bespraken Joost Baars, Hélène Gelèns en Han van der Vegt de bundel van alle angst ontdaan van Hans Groenewegen. Voor de tweede aflevering selecteerde Perdu de bundel Liefde en aarde van Tom van de Voorde, besproken door Johan Sonnenschein, Jeroen Dera en Jannah Loontjens. De derde aflevering stond in het teken van Rouw met diertjes van Astrid Lampe, gelezen door Frank Keizer, Willem Bongers en Tonnus Oosterhoff. De vierde aflevering wijdden we aan de bundel Thuis van Geert Buelens, gesproken door Maria van Daalen, Edwin Fagel en Frank Keizer (die inviel voor Ernst van den Hemel). Tijdens de vijfde editie stond Jacob Groots Nieuwe Zon centraal, gelezen door Anneke Brassinga en Maarten van der Graaff. Johan Sonnenschein leidde toen het gesprek. De zesde editie staat in het teken van de gelauwerde debuutbundel Binnenplaats van Joost Baars. Enrieke Damen, Frank Keizer en Jannie Regnerus lezen en bespreken deze bundel.
Prayer is not a matter of delayed gratification […] Prayers are really prayers when we do no know if there is anyone there to hear them or to whom we are praying or for what. By the impossible everything begins. - John D. Caputo
De bijna-dood van een geliefde wordt gevolgd door het luisteren naar wat ritselt. Het aanspreken van een mystiek ‘Jij’ gaat over in portretten en vertalingen van verwante dichters. Meditaties over objecten, personen en dieren, worden even geschokt als verwonderd, zowel onderzoekend als bezwerend uitgedrukt en verweven. Wat dreigt te ontsnappen krijgt in omtrekkende bewegingen een plaats in deze bundel waarmee Baars begin dit jaar de VSB Poëzieprijs won.
Uit het juryrapport: "Het is een debuut, maar van een dichter die een volstrekt eigen geluid heeft waar duidelijk al lang aan wordt gewerkt. Een ik spreekt tot een Jij, die tegelijkertijd de ander is en leegte; een meditatie over een stoel is tegelijkertijd essay en gebed; de ordening van de wereld wordt in verband gebracht met religie; er zijn poëzievertalingen waarvan elk woord met een pincet geplaatst lijkt; en de geopolitiek wordt besproken met overvliegende vogels. Deze intense en prachtige gedichten zijn niet minder dan theologische meditaties, zoektochten, of misschien wel openbaringen. Baars’ universum stoort zich niet aan de grenzen tussen populaire cultuur en filosofie. Zijn poëzie laat zien hoe religie de hele cultuur doordrenkt maar hij doorbreekt met zijn werk al die polarisaties die een geseculariseerde samenleving kenmerken waarin alles wat religieus was of is besmet is geraakt. De jury is ervan overtuigd dat dit een boek is dat over vele jaren nog gelezen gaat worden, en waarvan de gelukkige bezitters het steeds weer opnieuw uit de kast zullen pakken. Wij roepen eenstemmig Joost Baars uit tot winnaar en feliciteren hem van harte.”
Joost Baars woont in Amsterdam, en is naast dichter ook essayist en boekverkoper. 'Binnenplaats' verscheen bij Uitgeverij Van Oorschot.
Enrieke Damen is als theoloog bezig met een promotieonderzoek rond John D. Caputo, de Amerikaanse postmoderne filosoof en theoloog van wie het motto in de bundel Binnenplaats afkomstig is.
Frank Keizer is dichter, essayist en redacteur bij tijdschrift nY. In januari 2016 verscheen bij Uitgeverij Polis zijn politieke en persoonlijke bundel Onder normale omstandigheden. Hij is mede-oprichter van het online tijdschrift Sampekanon.
Jannie Regnerus is beeldend kunstenaar en schrijver van geprezen romans en reisboeken. In haar voorlaatste roman Het Lam, verschenen bij Atlas Contact in 2013, wordt de hoofdpersoon Clarissa geconfronteerd met de ziekte en het mogelijke verlies van haar kind.