Lezingen van August Hans den Boef en Graa Boomsma
Aanvang: 20.00 uur Entree: 4 gulden Gerard Doustraat 71
Thomas Pynchon, William Gaddis, Donald Barthelme, Richard Brautigan: schrijvers die al jaren de zekerheden van de meer konventionele roman vervangen door de ongedachte varianten. Spontaan en grappig, of volgens rigide spelregels. Andere boeken, andere wereld. Van deze schrijvers, voor wie de inktvlekterm ‘postmodern’ is uitgevonden, is in Nederland niet erg veel vertaald. Desondanks hebben ze natuurlijk hun uitwerking, moeten die ook hebben. Het kan geen kwaad, hoe bescheiden ook, twee avonden aan de Amerikaanse postmodernen te wijden. (En je vervolgens terug te trekken met Gravity’s Rainbow).
2: Lezingen van August Hans den Boef en Graa Boomsma
Graa Boomsma: De idiotie van het Amerikaanse postmodernisme
Boomsma zal ingaan op het werk van Thomas Pynchon en William Gaddis, de Amerikaanse en Nederlandse ontvangst ervan, én de verhouding tot zijn eigen proza.
August Hans den Boef: Amerikaans postmodernisme en engagement? Over John Calvin Batchelor en Don DeLillo
John Calvin Batchelor konfronteert in zijn boeken de industriële entropie met respektievelijk astrofysika en utilitarisme. Don DeLillo beschrijft op mikronivo de ondergang van de Amerikaanse samenleving door een overkill aan informatie. Is het werk van deze auteurs geëngageerd of gewoon een uitdrukking van een ‘postmodern levensgevoel’?
Graa Boomsma, schrijver. Publiceerde o.m. ‘Vrijheid in de steigers’ (1985), een bundel reisverhalen en gesprekken met tegendraadse Amerikaanse auteurs; ‘De idioot van de geschiedenis’ (1986), roman; vertalingen van o.a. Purdy, Gaddis en Brautigan; en vele artikelen over Amerikaanse literatuur.
August Hans den Boef, kritikus. Kritikus voor de Volkskrant. Publiceerde over Amerikaanse literatuur in o.m. Heibel en Bzzletin.