Barbaren & Co is een gelegenheidsformatie van toneelliefhebbers die eens in de zoveel tijd toneelteksten voorlezen aan publiek van toneelliefhebbers, met als oneindig durende bijbedoeling om toneelteksten aan de vergetelheid te ontrukken, waarin ze immers dreigen te vervallen wanneer ze niet meer worden gespeeld.
Ieder jaar lezen we ook teksten na de Dodenherdenking. Daarmee is onze geschiedenis ook min of meer begonnen, ruim tien jaar geleden. Sinds enige tijd lezen we op 4 mei ieder jaar enkele scènes uit de toneeltekst Het onderzoek (1965) van Peter Weiss, een stuk over het proces tegen het middenkader van kamp Auschwitz, dat in de eerste helft van de jaren zestig in Frankfurt plaatsvond. Getuigen en verdachten staan oog in oog in een kaal taalbouwwerk, door Peter Weiss (1916-1982) zelf een ‘oratorium in elf zangen’ genoemd. We lezen deze keer zang 4, De zang van de overlevingskansen, drie korte scènes.
Daarna verplaatsen we onze aandacht naar het Amsterdamse Concertgebouw in de periode tussen 1936 en 1951, en we richten ons op de geschiedenis van chef-dirigent Willem Mengelberg en zijn befaamde orkest. Martin van Amerongen (1941-2002) en Philo Bregstein (1932) schreven daarover de ‘toneeldocumentaire’ Willem Mengelberg tussen licht en donker (2001), waarin naast Mengelberg onder meer optreden: de sopraan Jo Vincent, de violiste Ellie Bijsterus Heemskerk, de harpiste Rosa Spier, de muziekcritici Luger (Telegraaf) en Vermeulen (Groene Amsterdammer) en rijkscommissaris Seys-Inquardt. We lezen een bewerkte en ingekorte versie.
De lezers zijn deze keer: Peter Bakker Ellik Bargai Yolande Bertsch Wim van der Grijn Gonca Karasu Martijn de Rijk Frances Sanders Jaïr Stranders Paul van Veen Loek Zonneveld.