Met voordrachten van Alara Adilow, Sophie Collins en Maarten van der Graaff
Het omgekeerde dichtersinterview
Livestream i.s.m. Stichting Breukvlakken - met Judith Belinfante, Maarten van der Graaff, Abram de Swaan, Christa Widlund en Wouter Gomperts
DIT EVENEMENT IS UITVERKOCHT
Perdu at the Movies!
Een avond over het werk van Jeroen Mettes
Gastprogramma: bundelpresentatie van Hannah van Binsbergen
Discussieprogramma n.a.v. de eerste Hans Groenewegenlezing door Anneke Brassinga
Gastprogramma: Presentatie debuutbundel van Çağlar Köseoğlu
Over en met de poëzie van H.H. ter Balkt
Een avond gewijd aan Ademgebed (2014) van dichter en muzikant Martijn Teerlinck.
Nieuwe Zon van Jacob Groot
Over poëzie en productie
Luisteren als artistieke praktijk
Van Maarten van de Graaff
De Vijftigers nu
Een etmaal voordracht van poëzie
Van Frank Keizer
Over N30 van Jeroen Mettes
De Vijftigers nu
Aanvang: 20.30 uur / Zaal open: 20.00 uur Entree: 10 / 5 euro (met kortingskaart)
Lucebert keerde een glas water om boven zijn hoofd en Jan Hanlo schudde het land op met de regels ‘Oote oote oote/ boe’. Het zijn iconische acties geworden waarmee de Beweging van Vijftig, een groep die eigenlijk niet echt een groep was, de Nederlandse poëzie op haar grondvesten deed schudden. De Vijftigers schaften de lyriek af en streefden naar een experimentele poëzie, ‘de experimentele poëzie’, in de woorden van Gerrit Kouwenaar. Een poëzie die beïnvloed was door internationale avant-garde-bewegingen, een ‘proefondervindelijke’, autonome poëzie waarin lichamelijkheid en spontaniteit belangrijke waarden waren.
Filmmaker Johan van der Keuken voelde zich verwant met de Vijftigers en maakte een aantal artistieke films over hen. Van Remco Campert verfilmde hij het scenario Een zondag, Bert Schierbeek portretteerde hij in Bert Schierbeek/De deur en over Lucebert maakte hij een reeks korte documentaire films. De films geven een mooi tijdsbeeld van de kunst en van de mensen die zich eraan toewijdden.
Tijdens deze avond onderzoeken we, naar aanleiding van de films van Johan van der Keuken, of en hoe de destijds baanbrekende poëzie van Vijftig de dichters van vandaag nog aanspreekt. Zijn de eigenzinnige experimentelen uit Van der Keukens films heilige wegbereiders of zijn zij vaders die uiteindelijk vermoord moeten worden? Hoe inspireert en fascineert de poëzie van Vijftig de dichters van nu? Moeten ook deze dichters de blote kont der kunst nog kussen? En hoe staat het experiment ervoor? Drie jonge dichters (Tsead Bruinja, Maarten van der Graaff en Martijn den Ouden) zullen met eigen werk reageren op het werk van de Vijftigers. De avond wordt ingeleid door Jan Baeke (dichter, vertaler en programmeur bij Poetry International), die een lezing geeft over de beweging van Vijftig en haar invloed op de poëzie.
Dit programma is onderdeel van een tweeluik. Op woensdag 3 april vindt in het filmmuseum EYE het eerste deel plaats: een avond over de invloed van de Vijftigers op het werk van Johan van der Keuken. Van 29 maart t/m 9 juni is in EYE de tentoonstelling ‘Johan van der Keuken/Tegen het licht. Filmer en Fotograaf’ te zien. Meer informatie: www.eyefilm.nl