Wat is er poëtisch aan het internet?
Op 24 juni wijdt Perdu een avond aan het werk van Sonja Prins.
The vital poetics of Baroness Elsa von Freytag-Loringhoven
Een avond over het werk van Jeroen Mettes
Gastprogramma: Presentatie nieuwe dichtbundel Frans Budé
Postmodernisme in de Sovjet-Unie
Nach der mitte folgt ein Schweigen
Een hommage aan Hans Groenewegen
Van Rob Halpern, vertaald door Samuel Vriezen en Frank Keizer
Een etmaal voordracht van poëzie
Een Mettes-lexicon II
Presentatie nieuwe nY
Over Donorwoorden van Sybren Polet
F. van Dixhoorn
In samenwerking met nY, tijdschrift voor literatuur, kritiek & amusement
Over Civil Disobedience van H. D. Thoreau
Over Balthazar Krull’s hart zingt maneschijn van Peter Smink
Over de poëzie van Rob Halpern
Met Martin Reints
Van Peter Gizzi
Nederlandse dichters en William Carlos Williams
Over documentaire poëzie
Herman Gorters' Liedjes integraal voorgelezen
Over F.W.J. Schelling
25 jaar Verloren Tijd
Emerson, Ives, Cavell
Over L=A=N=G=U=A=G=E
Van Samuel Vriezen
Met bijdragen van tien auteurs
Hans Faverey
Het wit in de poëzie
25 jaar Verloren Tijd
Aanvang: 19.30 uur / Zaal open: 19.30 uur Entree: 2,50 euro De Nieuwe Anita, Frederik Hendrikstraat 111, Amsterdam
In februari 1984 vestigde zich in de Amsterdamse Pijp een bijzondere boekhandel: De Verloren Tijd. Nog geen half jaar eerder had de boekhandel “voor beschadigde literatuur” het levenslicht gezien in Antwerpen. Nu, 25 jaar later, is die boekhandel uitgegroeid tot de Stichting Perdu die nauwelijks meer uit literair Amsterdam is weg te denken. Om dat te vieren organiseert Perdu op 20 februari a.s. een verjaardagsfeest.
Perdu viert haar verjaardag niet in haar eigen zaal, maar is te gast bij de Nieuwe Anita, de multidisciplinaire undergroundzaal aan de Frederik Hendrikstraat. Daar zullen vanaf 19.30 verschillende feestelijkheden plaatsvinden.
Presentatie special De Gids Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van Perdu brengt De Gids, het oudste literaire tijdschrift in Nederland, een speciaal aan Perdu gewijd nummer uit. Dichters en vrijwilligers uit heden en verleden komen erin aan het woord. Het nummer krijgt zijn doop tijdens dit verjaardagsfeest en is uiteraard ook hier voor het eerst te koop.
Estafettegesprek Volgens Chris Keulemans, oprichter van Perdu, maakt het elektronische debat, dat zo uitbundig op weblogs wordt gevoerd, het live-debat niet overbodig, maar toont het juist aan dat het levende gesprek nog steeds waarde heeft. Als het goed gevoerd wordt, is het levende gesprek een kunstvorm. Deze vaststelling is het uitgangspunt van het “estafettegesprek”: een experimenteel debat dat zo’n twee uur in beslag zal nemen. In deze estafette, waaraan twaalf sprekers deelnemen, zitten er nooit meer dan drie aan tafel. Als in een estafette wisselen de gesprekspartners elkaar af, terwijl het besprokene de tafel nooit verlaat. Ter inspiratie worden de sprekers volgens het principe van het toeval met citaten uit het archief van Perdu geconfronteerd: flarden uit boeken, tijdschriften, notulen, jaarverslagen. Tezamen met de persoonlijke bagage die iedere gesprekspartner naar de tafel meeneemt, vormen deze de Grote Gespreksinhoud die zich gedurende twee uur door de tijd morpht.
Dansen Na afloop kan er gepraat, gedronken, gezongen en gedanst worden. Komt allen! Zegt het voort!