Wat is er poëtisch aan het internet?
Op 24 juni wijdt Perdu een avond aan het werk van Sonja Prins.
The vital poetics of Baroness Elsa von Freytag-Loringhoven
Een avond over het werk van Jeroen Mettes
Gastprogramma: Presentatie nieuwe dichtbundel Frans Budé
Postmodernisme in de Sovjet-Unie
Nach der mitte folgt ein Schweigen
Een hommage aan Hans Groenewegen
Van Rob Halpern, vertaald door Samuel Vriezen en Frank Keizer
Een etmaal voordracht van poëzie
Een Mettes-lexicon II
Presentatie nieuwe nY
Over Donorwoorden van Sybren Polet
F. van Dixhoorn
In samenwerking met nY, tijdschrift voor literatuur, kritiek & amusement
Over Civil Disobedience van H. D. Thoreau
Over Balthazar Krull’s hart zingt maneschijn van Peter Smink
Over de poëzie van Rob Halpern
Met Martin Reints
Van Peter Gizzi
Nederlandse dichters en William Carlos Williams
Over documentaire poëzie
Herman Gorters' Liedjes integraal voorgelezen
Over F.W.J. Schelling
25 jaar Verloren Tijd
Emerson, Ives, Cavell
Over L=A=N=G=U=A=G=E
Van Samuel Vriezen
Met bijdragen van tien auteurs
Hans Faverey
Het wit in de poëzie
Emerson, Ives, Cavell
Aanvang: 20.30 uur / Zaal open: 20.00 uur Entree: 6 / 5 euro (met kortingskaart)
'The world is nothing, the man is all; in yourself is the law of all nature, and you know not yet how a globule of sap ascends; in yourself slumbers the whole of Reason; it is for you to know all, it is for you to dare all. (...) this confidence in the unsearched might of man belongs, by all motives, by all prophecy, by all preparation, to the American Scholar. We have listened too long to the courtly muses of Europe.’ (Emerson, the American Scholar)
Met alle bombarie van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten is het wel eens makkelijk te vergeten waar het idee ‘Amerika’ vandaan komt. Wat is de intellectuele achtergrond daarvan? Door middel van een avond waarin drie ‘foundational moments’ van het idee Amerika worden belicht, wil Perdu aandacht besteden aan literaire, muzikale en filosofische funderingsmythes van Amerika.
De transcendentalisten waren een groep schrijvers die in de negentiende eeuw trachtten een nieuwe Amerikaanse literatuur, en daarbij een vorm van intellectualisme te gronden. Zo schreef Ralph Waldo Emerson in 1837 The American Scholar, een lezing die wel de literaire onafhankelijkheidsverklaring van Amerika genoemd wordt. Charles Ives, Amerikaans componist, schreef de Concord Sonata: een muziekstuk bestaande uit vier delen, genoemd naar vier transcendentalisten, te weten Emerson, Hawthorne, Alcotts en Thoreau. Ives wilde hiermee een Amerikaanse muziek funderen. Ook in het werk van filosoof Stanley Cavell speelt het funderen van ‘Amerika’ een rol. Door terug te grijpen op het werk van de transcendentalisten vraagt Cavell zich af wat de funderende filosofische idee van Amerika is, en kan zijn.
Perdu heeft dichter en publicist Lucas Hüsgen, componist Samuel Vriezen en filosofe Asja Szafraniec, gevraagd de funderende momenten van Emerson, Ives en Cavell uiteen te zetten. Omlijst door een uitvoering van een gedeelte van Ives’ Concord Sonata door Samuel Vriezen wordt op deze avond via de literatuur, muziek en filosofie een zoektocht gestart naar de intellectuele fundamenten van het idee Amerika.